Osmanlı'dan günümüze gelen mahya geleneğinde Ramazan'ın ilk haftasında camilere 'Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan' yazılır. 'Şehr' kelimesi 'ay' demektir. Dolayısıyla 'Şehr-i Ramazan' da 'Ramazan Ayı' anlamına gelir. İşte detaylar...
Ramazan ayı bu yıl koronavirüs salgını gölgesinde geçirilecek. Camilerde teravih namazı kılınmayacak fakat 5 vakit namazın cemaatle kılınması devam edecek. Ramazan boyunca cami mahyalarını her yıl olduğu gibi bu yıl da 'Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan' yazısı süsleyecek.
ŞEHR-İ RAMAZAN NE DEMEK?
Şehr-i Ramazan, 'Ramazan ayı' anlamına gelir. Şehr, Arapça'da 'ay' anlamına gelir. Çoğulu ise 'şuhûr' (aylar) kelimesidir.
İslam dininin 5 şartından biri olan oruç tutmak, 12 aydan oluşan hicri takvimin 9. ayında yani Ramazan ayında idrak edilir.
RAMAZAN'IN ANLAMI NEDİR?
'Ramazan' sözcüğü 'yanmak' ve 'yağmur' anlamlarını içermektedir.
'Ramaz ya da ramad' kelimesi güneşin sıcaklığının şiddetinden kızmasıdır ki böyle pek kızgın yere 'ramza ya da ramda' denir. Ramazan ya da Ramadan, 'ramda' mastarından 'yanmak' anlamına gelir. Yani kızgın yerde yalın ayak yürümekle yanmak demektir. Bu aya Ramazan denmesinin bir nedeni, bu ayın günahları yaktığıdır. Bu ayda açlık, susuzluk hararetinden ıstırap çekilir. Veyahut oruç hararetinden günahlar yakılır, yok edilir.
RAMAZAN 'YAĞMUR' VE 'YANMAK' ANLAMINA GELİR
Yaz sonunda güz mevsiminin başlangıcında yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur manasına gelen 'ramadiyu' mastarından gelir. Bu yağmur nasıl ki yeryüzünü yıkayıp temizliyorsa, Şehr-i Ramazan da ehl-i imanı günahlardan yıkayıp kalplerini temizlemektedir.
Bu ayın adı inanç doğrultusunda tek başına, yalın olarak kullanılmaz. Genellikle 'Şehr-i Ramazan' şeklinde bir tamlama olarak söylenir
ŞEHR-İ RAMAZAN ANLAMI NEDİR?
'Şehr-i Ramazan' söylemi zaman zaman anlam karışıklığına da neden oluyor. Bu kavramın açıklaması yapılırken düşülen (kimilerince) yanılgının nedeni, 'şehr' sözcüğün iki ayrı dilde (Arapça ve Farsça) yazılışlarının aynı ama anlamlarının farklı olduğunun bilinmemesinden kaynaklanıyor.
Dilimize yerleşmiş olan ve yaygın olarak kullanılan 'şehr' yani 'şehir' sözcüğü Farsçadır. Kullanımı yaygın olduğundan bu sözcük duyulduğunda doğal olarak ilk akla gelen de 'şehir, kent, il' anlamıdır. Dolayısıyla 'Şehr-i Ramazan' tamlaması bu anlam doğrultusunda 'Ramazan(ın) Şehri' olarak açıklanmaya çalışılmaktadır. Hatta kimilerince 'Şehrimize Hoş Geldin Ya Ramazan' diye yorumlanmaktadır. Oysa bu yanlıştır.
ŞEHR NE DEMEK?
'Şehr-i Ramazan' kavramında geçen 'şehr' sözcüğü Arapça karşılığıyla değerlendirilmelidir. Arapçada, ayın gökte hilal şeklinde doğması, dolunay olması, tekrar hilal şeklinde küçülüp batması ve tekrar doğması sırasında geçen süreye denir. Yani bir aylık (29 ya da 30 gün) zaman dilimidir.
Sonuç olarak, kısaca 'ay' anlamına gelen Arapça 'şehr' sözcüğü, İslam'ın beş temel esasından biri olan orucun tutulduğu ayın adıyla (Ramazan) birleşerek özel bir kavram oluşturmuştur.
Güncelleme:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder