Birbirinden iddialı yapımlarla zirveye yerleşen TRT 1’in, tarihin bilinen ilk mutasavvıfı Hace Ahmet Yesevi’nin destansı hayatını anlatan Mavera dizisi bu gece izleyici ile buluşuyor. Dizinin ismini duyan seyirciler Mavera ne demek diye araştırmaya başladı. Peki Mavera ne anlama geliyor? TDK'ya göre mavera anlamı, kelimenin hangi dilden kültürümüze geldiği, mavera kelimesinin kaç anlamı olduğu...
İlk defa karşılaşılan ya da anlamı bilinmeyen kelimelerin TDK sözlüğündeki karşılığı merak ediliyor. Uzun yıllardan beri dilimizde yer alan ve günlük hayatın içerisinde sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesi olan mavera ne demek? Mavera kelimesi oldukça sık bir şekilde karşımıza çıkması dolayısıyla kelimenin anlamını ve kökenini bilmekte fayda var. Peki mavera kelimesinin TDK’ya göre doğru anlamı nedir, mavera kelimesinin kökeni ne, mavera kelimesinin kaç anlamı var? İşte örnek cümleler ile birlikte mavera kelimesine dair merak edilenler…
MAVERA NE DEMEK, NEDİR? TDK’YE GÖRE ANLAMI
Mavera kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir.
Mavera, Arapça dilinden Türkçe’mize geçmiştir.
TDK’ye göre, mavera kelimesi anlamı şu şekildedir:
– Öte
– Görülen âlemin ötes
(ﻣﺎﻭﺭﺍﺀ) i. (Ar. mā “şey” ve verā’ “arka” ile mā-verā’)
1. Bir şeyin ötesinde, arkasında, gerisinde bulunan yer, zaman vb., öte: Mâverâ-yı hüsn ü hikmet keşf olur her dem sana / Bak ne sûret gösterir seyreyle ibret perdesi (Karagöz Gazeli). Eyüb’ün mâverâsı gözlerime bir kat daha nurlu göründü (Yahyâ Kemal). Bilhassa secde demlerinde bir su uzaktan, mâverâdan sesleniyor gibiydi (Rûşen E. Ünaydın).
2. Görülen âlemin ötesi: Bu sülûk erbâbının yoktur nihâyet seyrine / Kanda ersen mâverâsına güzâr eyle yürü (İsmâil Hakkı Bursevî). Kimse bilmez mâverâ-yı perdede hâli nedir / Kim bilirse mâsivâdan âkıbet cümle bezer (İsmâil Hakkı Bursevî).
Mâverâ-yı benefşevî (benefşî): Ultraviyole, mor ötesi. Mâverâü’t-tabîa: Fizik ötesi, metafizik.
mavera / mâverâ / ماورا
Yaşanan alemin ötesi, öte.
Art, geri, bir şeyin ötesinde bulunan.
Perde arkası.
Öte, ötesinde. (Arapça)
Ahiret, öbür dünya. (Arapça)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder