15 Temmuz 2022 Cuma

Irak bayrağı anlamı nedir? Bayrakta hangi renkler bulunur? Renklerinin anlamları - Hürriyet - Anlamı

Haberin Devamı

Resmi adı Irak Cumhuriyeti olan ülkenin nüfusu yaklaşık 39 milyondur. Abbasiler ve Emeviler gibi köklü devletlere ev sahipliği yapan Irak'ta birçok ünlü alim ve filozof yetişmiştir. Bunlar arasında en bilinenleri El Kindi ve Cemil Sıtkı El Zahavi'dir.

IRAK BAYRAĞI ANLAMI NEDİR?

Uzun yıllar boyunca İngiltere'nin sömürgesi olan Irak, 3 Ekim 1932 tarihinde bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu tarihten 1958 yılına kadar krallıkla yönetilen ülkede daha sonra cumhuriyet ilan edilmiştir. Günümüzde kullanılan Irak bayrağı ise cumhuriyetin ilanından 50 yıl sonra, 2008 yılında resmi statüye kavuşmuştur.

Bayrağın ortasında Arapça ''Allahu Ekber'' yazar. Ezanda ve birçok duada da geçen Allahu Ekber, Allah en yücedir, en uludur manasına gelir. Irak Cumhuriyeti'nin daha önceki bayraklarında bu yazı yer almamaktadır.

IRAK BAYRAĞINDA HANGİ RENKLER BULUNUR?

Irak Bayrağında dört farklı renk bulunmaktadır. Siyah rengi 750 yılında kurulan ve Zap Suyu Savaşında Emeviler'in bölgedeki egemenliğine son veren Abbasi Devleti'ni simgeler. 1258 yılında yıkılan Abbasiler İslam mimarisinin, sanatının ve kültürünün gelişmesinde önemli rol oynamış devletlerin başında gelir.

Bayrağın en üst kısmında yer alan kırmızı rengi, Memluk Hanedanlığının sembolüdür. Bayrağın ortasındaki beyaz renk hem barışın hem de özgürlüğü simgeler. Ortasında yer alan Allahu Ekber yazısının yeşil yazılmasının nedeni ise, yeşilin İslam'ın sembolü olmasıdır.

Adblock test (Why?)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder