Silindir, alt ve üst yüzeyi eşit dairelerden oluşan ve açıldığında yan yüzü dikdörtgen olan bir şekildir. Alt ve üst yüzeyleri de açıldığında daire haline gelir.
Silindir Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Alt ve üst tabanlarının düzlemi eşit dairelerden meydana gelen, açıldığı zaman yan yüzü dikdörtgen, alt ve üst yüzeyleri de daire olan geometrik cisimlere silindir denir. Silindir kumaş parlatmak ya da metalleri inceltmek, kağıt üstüne baskı yapmak için sanayilerde kullanılan merdane için de verilen bir isimdir.
Silindirlere taban eğrilerine göre farklı isimler verilebilir. Eğri daireleri dairevi silindir, elips şeklinde olanlara eliptik silindir denir. Silindirik yüzeylerin illaki taban eğrisinin kapalı olması gerekli değildir. Hiperbolik silindir ya da parabolik silindir de silindir yüzeyi olarak kabul edilir.
Silindirin Özellikleri Nelerdir?
Geometrik bir cisim olan silindirin birçok özelliği bulunmaktadır. Soba borusu, pil ve kavanoz en çok kullanılan silindir şekilli nesnelere örnektir. Silindirin özellikleri:
Silindirde alt ve üst düzeyler düzdür, yan yüzeyler ise eğri bir durumdadır.
Silindirde 2 tane düz 1 tane eğri yüzey vardır.
Silindirde iki tane ayırt yani kenar bulunur.
Silindirde herhangi bir köşe yoktur.
Silindirlere taban eğrilerine göre isim verilmektedir.
Silindirin alanını ya da çevresini bulmak için formüller vardır. Bu formüllere göre silindirin çevresini ya da alanını rahatlıkla bulmak mümkündür. Silindirlerin görünümlerine göre çeşitleri de dairevi silindir, dik (döner) silindir, eğik silindir ve eliptik silindirdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder