31 Ocak 2022 Pazartesi

Ali Cengiz oyunu ne demek? Ali Cengiz oyunu deyimi anlamı ve hikayesi… - Vatan - Anlamı

Ali Cengiz Oyunu deyiminin diğer anlamı ise kurnazlık yapmaktır. Kurnaz kişilerin maddi bir kazanım ya da statü için söylediği yalanlar ve yaptığı aldatmacalar Ali Cengiz Oyunu olarak adlandırılır. 

Ali Cengiz Oyunu Ne Demek?

Ali Cengiz Oyunu deyimi iki farklı anlamda kullanılır. Deyimin ilk anlamı bir kişinin menfaatleri için sürekli yalan söylemesi ve tutamayacağı sözler vermesidir. Bu tür kişiler, istediklerini elde edene kadar birçok kişiye vadeder. Ancak istediklerine kavuşunca hiçbir sözünü tutmayıp ortalıktan kaybolurlar. 

Ali Cengiz Oyunu deyiminin diğer anlamı ise kurnazlık yapmaktır. Kurnaz kişilerin maddi bir kazanım ya da statü için söylediği yalanlar ve yaptığı aldatmacalar Ali Cengiz Oyunu olarak adlandırılır. 

Ali Cengiz Oyunu Deyimi Anlamı ve Hikayesi 

Ali Cengiz Oyunu deyimine dair iki farklı hikaye rivayet edilir. Bunlardan biri bilinmeyen bir tarihte yaşamış olan ''Ali Cengiz'' adındaki bir adamın hikayesidir. Bir sirkte çalışan Ali Cengiz, kılıktan kılığa girer, sergilediği türlü numaralarla izleyicilere keyifli vakit geçirirmiş. Ancak Ali Cengiz Oyunu deyimi sonraki yıllarda, daha çok olumsuz anlamda, hile yapan insanlar için kullanılmaya başlanmış. 

Bu deyime dair aktarılan bir diğer rivayet ise deyimin orijinal halinin Âli-Cengiz şeklinde olduğu yönündedir. Bilindiği üzere ''Âl'' kelimesi eski Türkçede, birini kandırmak için söylenen söz, hile ve dalavere anlamına gelir. Âl-i Cengiz tamlaması ise Cengiz'in Hilesi demektir. Cengiz Han'ın savaşlarda, diğer ülkenin ordusunu aldatmak ve savaşı kazanmak için yaptığı hileler meşhurdur. Halk arasında bu hilelere Cengiz Han'ın hilesi anlamına gelen Âl-i Cengiz şeklinde nitelendirilmiştir. 

Not: Bu deyim bazı kişiler tarafından Ali Cambaz oyunu şeklinde kullanılsa da deyimin orijinal hali Ali Cengiz Oyunudur. 

Ali Cengiz Oyunu Cümle İçinde Kullanımı 

1- Yaptığı Ali Cengiz oyunlarını yüzüne vurmak için sabırsızlanıyorum ama biraz daha beklemeliyim. 

2- Hamit'in yaptığı Ali Cengiz Oyunlarından sıkılmadın mı hala? 

Ali Cengiz Oyunu ile Eş Anlamlı Olan Kelimeler ve Deyimler 

1- Göz Boyamak 

2- Desise 

3- Şaibe 

4- Tertip 

5- Tezgah kurmak 

Adblock test (Why?)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder