Meşrutiyet Nedir?
Meşrutiyet, mutlak monarşiden farklı olarak yönetimde padişah ile birlikte halkın da söz sahibi olduğu yönetim şeklidir.
Osmanlı Döneminde ilk meşrutiyet 23 Aralık 1876 tarihinde ilan edilmiştir. 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu tarihinde ilk kez padişahın yetkileri sınırlanırken, halka seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. 1. Meşrutiyet aynı zamanda ülkemizin demokratikleşme yolundaki ilk adımı kabul edilir.
Aynı yıl Kanuni Esasi de ilan edildi. 1 yıl sonra açılan Meclis-i Mebusan'da seçimler gerçekleştirildi ve Osmanlı Devletinin mevcut sorunları tartışıldı.
23 Temmuz 1908 tarihinde II. Meşrutiyet ilan edildi ve Osmanlı Devleti parlamenter sisteme geçti. Bab-ı Ali baskınından sonra Meclis-i Mebusan uzun bir süre kapalı kaldı. 1919 yılında Ulu önder Atatürk'ün Samsun'a çıkması ile birlikte Kurtuluş Savaşı başladı ve 1 yıl sonra Meclis-i Mebusan tasfiye edildi.
Birçok tarihçiye göre meşrutiyet, monarşi ile cumhuriyet rejimi arasında bir geçiş evresidir.
TDK'ya Göre Meşrutiyet Kelime Anlamı Ne Demek?
TDK'ya göre meşrutiyet kelimesi koşula bağlı monarşi anlamına gelir. Osmanlı Devletinde bu koşul anayasadır. Meşrutiyette padişahın yetkileri ilk kez kısıtlanmıştır. İlk meşrutiyetin ilan edilmesinden yaklaşık 60 yıl sonra cumhuriyet ilan edilmiş ve ülkemiz demokrasi ile yönetilmeye başlanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder