Atomlar ve elementler üzerinden öne çıkan izomer, moleküler yapıya sahip bileşikler olarak ifade edilmektedir. Tabii kimya üzerinden daha etkin ve detaylı bir anlama sahip olduğunu dile getirmek mümkün. Ayrıca Türk Dil Kurumu üzerinden değişik cümleler eşliğinde ele alınır ve ifade edilir.
İzomer TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?
Kapalı formülleri aynı ve açık formülleri farklı olan moleküllere izomer denir. Kimya terimi üzerinden bakıldığı vakit ise; aynı molekül formülüne sahip olmasına rağmen, farklı yapısal formüle sahip olan iki ya da daha fazla bileşik şeklinde de ifade edilebilir.
Diğer yandan aynı çeşidi ve sayıda atoma sahip olan, fakat bu atomların düzenlenmesi, fiziksel ve kimyasal özellikleri değişik iki ya da daha fazla bileşik biçiminde anlatılabilir.
İzomer Çeşitleri Nelerdir?
Kısaca kapalı formülleri aynı ve yapı formülleri farklı olan moleküller izomer olarak bilinir. Bu doğrultuda izomerin 3 farklı çeşidi olduğunu dile getirmek mümkün.
- Zincir ve dallama izomerliği
- Konum izomerliği
- Fonksiyonel grup izomerliği
Özellikle bu çeşitler moleküler bazda açıldığı vakit farklı dallara ayrılır. Sağ ve sol ile beraber yukarı ve aşağı şekilde moleküllerin ayrılması üzerinden bu izomer çeşitleri ifade edilmektedir. Özellikle karbon bağlanması ve grup yapısı açısından değişkenlik gösteren çeşitler olduğunu da anlatmak mümkün. Bileşik ve element ile beraber molekülleri anlamak için, izomer çeşitleri her açıdan büyük bir öneme sahiptir. Öğrencileri mutlaka bilmesi gerektiği önemli kimya konuları arasında yer almaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder