31 Mayıs 2021 Pazartesi

Taşra Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? - Milliyet - Anlamı

Kırsal kesime genel anlamda verilen isim Taşra'dır. Eski Türkçede ve Osmanlıcada taşra kelimesi halen günlük hayatta kullanılmaktadır. Kelimenin genel anlamını tam anlamı ile bilmek ve günlük hayatta gerçek anlamı ile kullanmak gerekir.

Taşra Ne Demek?

Taşra, başkent dışında kalan veya ana kent dışında kalan bütün alanlara verilen isimdir. Fuzuli ve benzeri birçok şairin şiirlerinde ve tarihi belgelerde taşra günümüz anlamı ile kullanılmaktaydı. Arapça, Türkçe ve Farsçadan oluşan Osmanlıca da aynı şekilde günümüz anlamı ile kullanılmaktaydı.

TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre taşra 'kırsal kesim' anlamındadır. Yani merkezi şehirlerden ve başkentten ayrı kalan köy ve kasaba gibi birçok yerleşim gerine genel olarak 'taşra' denilmektedir. Taşra kelimesinin mecazi anlamı yoktur ve genel olarak gerçek anlamda kullanılmaktadır. Kısaca TDK'ya göre taşra 'başkentin sınırları dışında kalan ve ana şehirler dışında kalan bütün alanlara' verilen isimdir. Köy, kasaba, mecra, yayla ve bahçe gibi merkezden uzak bütün alanlar taşra olarak geçmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder