16 Mayıs 2021 Pazar

Soyut Anlam Nedir? Kısaca Soyut Anlam Cümle Örnekleri Nelerdir? - Milliyet - Anlamı


Türkçedeki zıt kavramlardan en çok birbirlerine karıştırılan somut ve soyut anlamdır. Türkçede özellikle cümlelerin ve paragrafların anlatımlarını doğru ifade edebilmek için bu iki anlama ayrılmıştır. Somut ve soyut anlamlar sadece Türkçede değil, pek çok alanda da sıkça kullanılan kelimeler arasında gelmektedir.

Soyut Anlam Nedir?

Soyut anlamın temelinde beş duyu organımız alınmıştır. Bu beş duyu organımız ile yani göremediğimiz, duyamadığımız, koklayamadığımız, hissedemediğimiz ve tadını alamadığımız durumları ifade etmek için kullanılan anlatıma soyut anlam denilmektedir. Somut anlamda net bir tarif bulunmaktadır ancak soyut anlamda bu netliği ortaya koyabilmek mümkün değildir. Soyut anlam genel olarak duyumlarda kullanılan bir ifade biçimidir. Türkçede soyut ve somut kavramlarının ayrılması, olayları ve durumları daha net bir şekilde aktarmak için kullanılmaktadır. Soyut anlatımda varsayımsal bir ifade ediliş bir biçimi vardır. Kesin bir tarif bulunmamaktadır. ​​​​​​

Kısaca Soyut Anlam Cümle Örnekleri Nelerdir?

Soyut anlam örneklendirmeleri genel olarak duyguları ifade etmekte kullanılmaktadır. Duyguları beş duyu organımız ile hissedemeyiz ancak bu durumun var olduğunu hissedebiliriz. Bu duruma bir örnek vermek gerekirse;
- "Ona olan nefretim hiç bitmeyecek" cümlesini inceleyebiliriz. Bu cümlede "nefret" sözcüğü soyut bir anlam örneğidir. Nefret beş duyu organımız ile ifade edebileceğimiz bir duygu değildir. Bu özelliği ile soyut kavramının içine girmektedir.
Bir başka örnekte ise bu durumu olumlu yönünde kullanabiliriz;
- "Bu huzurlu evde tüm korkularını yendi" Bu cümle de iki soyut anlam bulunmaktadır. "Huzur" ve "korku" kelimeleri burada soyut anlamdadır.
Soyut anlamın en önemli özelliklerinden bir tanesi de anlatılabilir olmasıdır. Duyguların hissedildiği anlatım tarzı soyut anlamdır. Özellikle rüya kelimesinin soyut mu yoksa somut mu olduğu merak edilmektedir; "Dün gece gördüğüm rüyayı anlatamıyorum" cümlesindeki rüya kelimesi soyut bir anlamdadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder