7 Mayıs 2021 Cuma

Kadir Gecesinin anlam ve önemi nedir? Kuran-ı Kerim'de Kadir Gecesi'nden bahsediliyor mu? - Milliyet - Anlamı

Kadir Gecesi konusunda araştırmalar devam ediyor. İslam aleminde çok özel bir yere sahip olan Ramazan ayı içerisinde yer alan ve bin aydan daha hayırlı olarak bilinen Kadir Gecesi her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının 27'inci gecesi olarak idrak edilecek. Kuran-ı Kerim'in Hira mağarasında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e indirilmeye başlandığı gece dinimizde Kadir Gecesi olarak adlandırılmaktadır. Kuran-ı Kerim'de Kadir Gecesi'nde Kadir Suresi'nde bahsedilmiştir. Peki İşte Kadir Gecesi anlam ve önemi hakkında merak edilenler...

KURAN-I KERİM'DE KADİR GECESİ

Kur'an'da Kadir Gecesinden Kadir Suresi'nde bahsedilmiştir:

Şüphesiz ki biz Kur’ân’ı kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi nedir, nereden bileceksin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için inerler de inerler. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.

KADİR GECESİ ÖNEMİ VE ANLAMI!

Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklı bilgilere göre, Peygamber efendimiz (s.a.v) daha önceki ümmetlerden bin sene cihad eden insanları düşünüp, benim ümmetimin ömrü kısadır, az ibadet ederler diye üzülünce, Allahü teâlâ, (Kadir gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibinin kalbini ferahlandırdı. Kadir gecesi, her Ramazan ayında gelir. Kadir Gecesin önemli kılan ise Kur'an-ı Kerim'in ilk o gece indirilmeye başlanmasındandır.

Kadir Gecesi, üç ayların sonuncusu olan ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastlamaktadır. Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesinin Önemi şu şekilde dile getirilmiştir. '' Biz Onu (Kur'an-ı Kerim'i) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilirmisin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.O gecede,Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s) her iş için iner dururlar. O gece esenlik,gün ağarıncaya kada sürer.'' (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)Kadir gecesinin zamanı

Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan'ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. İslam peygamberi Muhammed Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" demiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder