11 Mayıs 2021 Salı

Enfal Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı: Enfal Duası Faziletleri Ve Faydaları (Tefsir Ve Diyanet Meali Dinle) - CNN Türk - Anlamı

Enfal Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu ve Anlamı

Bu surenin tarihsel arka planını anlatırken Bedir Savaşı’nın sebeplerini belirtmemiz gerekir. On yıl boyunca İslam Dinini anlatan Rasulullah her türlü mukavemetle karşılaştı. Artık bıçak kemiğe dayandı ve kılıçlar çekildi. İslam ile küfür arasındaki ilk savaş Bedir Savaşı’dır. Rasulullah aleyhisselam üstün karakteri ve ahlakıyla küfre karşı en üst düzeyde mücadele veriyordu. Bu yöntemle İslam her geçen gün güç kazanıyordu. Düşmanlarından tövbe edenlere karşı yumuşak davranıyordu ve onları rencide etmeden kabul ediyordu. 

Medine dönemine kadar Müslümanlar baskılara karşı koyma gücü elde edememişti. Medine’de teşkilatlı bir devlet haline geldikten sonra artık mukavemet gücü olan bir topluluk haline geldiler. Artık Müşriklerin Şam ticaret kervanı da güvende değildi. Mekkeliler tehlikenin boyutlarını anladılar ancak bu Medine İslam Devleti’nin kuruluşunu da engelleyemediler.

Rasulullah aleyhisselam Ebu Süfyan komutasındaki Mekke Kervanının yolunu kesmek için yola çıktı. Daha sonra Kureyş ordusuna haber gitti ve Kureyşliler harekete geçti. Bu haberi alan peygamberimiz ordunun yönünü güney batıya yani Kureyş Ordusunun üzerine çevirdi. İki ordu Bedir’de karşılaştı. Müslümanlar 300, Müşrikler 1000 kişiydi. Müşriklerin teçhizatı ve askeri daha fazlaydı. Savaş sonunda 70 müşrik öldürüldü ve 70 müşrik esir alındı. Mekkelilerin önde gelen liderlerinden Ebu Cehil, Ümeyye b. Halef (kölesi Bilal tarafından katledildi) ve Utbe b. Rabia öldürüldü. 

Enfal Duası Faziletleri ve Faydaları (Tefsir ve Diyanet Meali Dinle)

Surenin ilk 41 ayeti ganimetlerle ilgilidir. Ganimetin Allah’ın lütfu olduğu, kazanılan savaşın da Allah’ın ikramı olduğu anlatılır. Savaşın amacı mal toplamak veya makam sahibi olmak değildir. İslam’da savaş Allah’ın dininin yaşanması için mücadele etmektir. Toplama hakkı da Allah-u Teala’ya ve onun biricik Resulüne aittir.

41. ayette gelene kadar ganimetle ilgili konular ele alınır ve bu ayette de ganimetin nasıl paylaşılacağı anlatılmaktadır.42. ayetten başlayarak 54. ayete kadar olan bölüm Bedir Savaşı ile ilgilidir. Enfal Suresi bu bölümde cihadi itikadın nasıl olması gerektiğini buyurmaktadır. Rabbimiz savaşın kaderini daha önceden belirlemişti. Müslümanların yapması gereken Allah-u teala’ya güvenmesi ve kafirlere boyun eğmemesidir. Cihad konusundaki bu ahlaki ders önemlidir.

Anlaşmalarla ilgili bölüm ise 55 ile 59. ayetler arasındadır. Karşı taraf anlaşmayı bozmadığı sürece Müslümanların anlaşmayı bozmaması gerektiği buyrulmaktadır. Müslümanlara ‘karşı taraf anlaşmayı bozmadıkça’ anlaşmayı bozmaması emredilmektedir.

Müslümanın her zaman için savaşa hazır olmaları gerektiği ve barış imzalandığında hemen düşmanlığı bırakıp o an barış imzalamaları gerektiği 60. ayetten itibaren anlatılmaktadır. 66. ayete kadar bu konu işlenmektedir.

Savaş esirleri ile ilgili bölüm 67 ile 71 arasında belirtilmiştir. Müslümanların esirlere nasıl davranması gerektiği konusu işlenmektedir. Son bölümde yani Enfal Suresi 72. ayet ile 75. ayette Müslümanların uyum içerisinde olmalarını ve düşmana karşı yek vücut olmaları gerektiği buyrulmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder