1 Nisan 2021 Perşembe

EOKA nedir, ne demek? İşte, EOKA açılımı ve enosis anlamı - Milliyet - Anlamı

Bir Zamanlar Kıbrıs dizisi, bir dönemi ekranlara taşıyarak izleyenleri etkiledi. Dizide geçmişe dair birçok ayrıntının yer alması da vatandaşların merak etmesine yol açtı. Özellikle enosis ve EOKA gibi kelimelerin anlamları da aranmaya başladı. İşte, EOKA açılımı ve enosis anlamı...

ENOSİS NE DEMEK?

Enosis 1930'lu senelerde Birleşik Krallık idaresinde bulunan Kıbrıs adasının "Yunanistan'a bağlanması" anlamında kullanılmıştır. Genel anlamı ise politika açısından "bir ülkenin sınırlarına dahil olma, birleşme" anlamına gelir. Kelime anlamı olarak da enosis, birleşme demektir.

EOKA AÇILIMI

EOKA'nın açılımı Ethniki Organosis Kipriaoü Agönos'tir. Anlamı ise Kıbrıs Mücadelesi Ulusal Örgütü'dür.

EOKA NEDİR?

EOKA, Kıbrıs'ta Britanya yönetiminin sonlanması ve adanın Yunanistan'a bağlanması için uğraşan Kıbrıslı Rum silahlı örgüttür. 1963 yılında Ada’da yaşayan Türklere saldırılar başladı. 1971 ENOSİS’i gerçekleştirmek amacıyla daEOKA Birliği kuruldu.

Olaylarda toplam 363 Kıbrıslı Türk hayatını kaybetti. 174 Kıbrıslı Rum öldürüldü. Başlangıçta 30 Türk Köyü saldırılara maruz kaldı. Toplam ise 103 köye saldırılar düzenlendi. Köylüler göç etmek zorunda kaldı. Ayvasıl bölgelerinde Türklere yapılan saldırılardan sonran yapılan kazılarda içerisinde 14 günlük bebeğin ve 70 yaşlarındaki insanların bulunduğu 21 kişinin cesedine ulaşıldı. Cesetlerin bazılarının canlı olarak çukura atıldığı belirlendi. Bu çukurlar 14 Ocak 1964 Birleşmiş Milletler barış gücü tarafından açıldı.

Lefkoşe’nin kumsal kesiminde 11 kişi öldürüldü. Bunlarda 4’ü Kıbrıs Türk kuvvetleri alayında görevli Dr.Bnb Nihat İlhan’ın eşi ve üç çocuğuydu. Nihat İlhan’ın evinin banyo küvetinde eşi Mürüvvet, çocukları, Kutsi ve Hakan vahşice katledildi. Evden Bnb. Nihat İlhan’ın ailesinden başka ihtiyar ev sahipleri de vardı. Baskının yapıldığı ev daha sonra ‘‘ BARBARLIK MÜZESİ’’ olarak ziyarete açıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder