22 Mart 2021 Pazartesi

Tefrika Ne Demek? TDK'ya Göre Tefrika Kelime Anlamı Nedir, Nasıl Kullanılır? - CNN Türk - Anlamı

Tefrika Nedir?

Tefrika kelimesi günlük dilde hemen hemen hiç kullanılmayan ama okunan eser ve kaynaklarda geçen bir kelimedir. Tefrika, Arapça kökenli bir kelimedir. Bilinen bu anlamının yanında ayrıca" ikilik, ikilik çıkarmak" gibi bir anlamı da bulunmaktadır. Örneğin; " Türkler arasına tefrika ve nifak koymak için de hürriyet vermişti" ( Hüseyin Cahit Yalçın) biçiminde kullanılan tefrika kelimesinin anlamı "ikilik çıkarmak" tır.

Türk Dil Kurumun da tarif ettiği üzere tefrika; gazete ya da dergilerde belirli periyotlarla yayımlanan yazı dizisidir. Geçmişte henüz televizyonun olmadığı radyonun daha yeni yeni yaygınlaştığı dönemlerde yazılı basının önemi büyüktü. İnsanlar gündemi ve magazin konularını gazeteden takip etmekteydiler.

Sadece gazete ve dergiler o tarihteki ismi ile mecmualar insanların haber kaynağını oluşturuyordu denilebilir. Bu tarihlerde günlük gazetelerde ve haftalık ya da aylık dergilerde dizi halinde ve ard arda bazı yazılar, haberler ve makaleler yayımlanmaktaydı. Bu yayımlanan yazı dizilerine ise tefrika adı verilmekteydi.

TDK' ya Göre Tefrika Kelime Anlamı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Tefrika Türk Dil Kurumu'na göre:" Gazete ya da dergilerde çıkan, birbirini tamamlamış olan yazı dizisidir." Tefrika kelimesinin cümle içerisinde kullanımına bazı örnekler şöyledir: " Şefika, gazetede bu konudaki tefrikayı ilgi ile takip etmektedir. Ya da " Ünlü sanatçı Müzeyyen Senar'ın başarılı turnesini gazetelerdeki tefrikalardan takip etmeyen kalmadı."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder