22 Mart 2021 Pazartesi

Eyvallah Ne Demek? Tdk'ya Göre Eyvallah Kelime Anlamı Nedir, Nasıl Kullanılır? - CNN Türk - Anlamı

Eyvallah Ne Demek?

Hoşça kal ve görüşürüz anlamlarına gelen eyvallah kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Türkçe karşılığı güle güle ikilemesi olarak kabul edilir. Bu nedenle vedalaşma esnasında kullanılır.
Eyvallah kelimesi aynı zamanda onaylama bildirir. Bahsi geçen konuya tamam, olabilir, öyle olsun şeklinde cevap vermek yerine eyvallah şeklinde yanıt verilebilir. Aynı zamanda teşekkür etmek manasına gelir.

TDK'ya Göre Eyvallah Kelime Anlamı Nedir, Nasıl Kullanılır?

TDK’nın eyvallah kelimesi için tanımı Allahaısmarladık sözcüğüdür. Aynı zamanda teşekkür ederim, kabul ediyorum, peki, hoşça kalın anlamları da bulunur. Ünlem bildiren bir kelime olduğu için resmi işlerde kullanılmamasına özen gösterilir. Ancak samimi ortamlarda eyvallah kelimesine sıklıkla yer verilir.

Yazı dilinden ziyade konuşma dilinde kullanılan eyvallah kelimesi, uygun görülen alanların tamamında kullanılabilir. Kötü manalar içermediği için yaşça büyük ve küçük kişilere söylenmesinde sorun yoktur. Yaygın olarak vedalaşırken kullanıldığı için Türkçeye hoşça kal şeklinde yerleşmiştir.

Eyvallah kelimesi arkadaş ortamlarında, aile içinde ve sosyal çevrede kullanılabilir. Ancak öğretmen öğrenci, işçi patron, resmi kurumlarda görevli olan kişiler arasında tercih edilmez. Böyle durumlarda aynı anlama gelse bile teşekkür ederim, tamam, kabul ediyorum cümleleri kullanılırsa daha uygun olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder