25 Mart 2021 Perşembe

Değerlendirme Nedir? Değerlendirme Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? - Milliyet - Anlamı

Günlük hayatımızda çok çeşitli eşyalar kullanıyoruz. Tüm bunları doğru zamanda ve doğru noktada verimli şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Bunlardan bir yarar kazanmaya çalışıyoruz. İşte tam bu noktada karşımıza değerlendirmek kelimesi çıkıyor. Sahip olduğumuz bir şeyi yerinde ve zamanında kullanabildiğimiz zaman onu değerlendirmiş oluyoruz.

Değerlendirme Nedir?

Değerlendirme ifadesinin Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre dört farklı anlamı bulunmaktadır. Bu alanların başında bir şeyi yerinde ve yararlı bir yolda kullanmak ifadesi gelmektedir. Burada sahip olunan bir şeyin doğru şekilde kullanılmasından söz edilmektedir.

İkinci anlamı ise bir değer kazandırmak, kıymetlendirmektir. Burada sahip olduğunuz bir şeye verilen maddi değerden bahsedilmektedir. Üçüncü anlamı ise değer biçmektir. Değerlendirme kelimesinin dördüncü anlama bir şeyin önemini, özünü, niceliğini ve niteliğini belirlemektir.

Değerlendirmek İfadesi Dilimiz İçerisinde Nasıl Kullanılabilir?

Örneğin annemden aldığım kurdeleyi hediye yaparken değerlendirdim ifadesini verebiliriz. Burada almış olduğumuz kurdeleyi doğru ve yerinde bir şekilde kullanmaktan söz ediyoruz. Arabam değer kazandı ifadesinde ise sahip olduğumuz bir eşyanın maddi değerinin artması ile birlikte değerlenmesinden söz edebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder